20. August, 2003

NØrrebro Bryghus

Københavns kommende og uden tvivl største ølattraktion ligger i den gamle maskinfabriks lokaler i Ryesgade 3. På baggrund af Anders Kissmeyers mangeårige professionelle virke som brygmester på Carlsberg og indgående kendskab til den amerikanske brygindustri, har det fra starten været drømmen at Nørrebro Bryghus skulle kunne brygge et bredt sortiment af mange forskellige øltyper og med løbende ændringer i sortimentet. Ambitionen er at bryggeriet kommer til at køre med hele ti haner, udelukkende med husets bryg, hvilket må siges at være ganske pænt også efter international standard.

Brygningen er igang!Da Glocalbeer kommer forbi stedet, sydede det af pionerånd, gå-på-mod og en smule rastløshed inden det går løs. Da vi finder Kissmeyer, er han i gang med at justere plato'en på husets nye Witbier, men han har gode folk på sagen og har tid til at give os en lille rundtur. Der er allerede et par gæringstanke med bryg, så der skulle være et pænt udvalg ved åbningen af bryggeriet engang i September.

Noget af det først vi ser, er bryggeriets afsaltningsanlæg til brygvandet. Anders fortæller at en god brygger ikke bør gå på kompromis med sit vand – og derfor har man på Nørrebros Bryghus investeret i et demineraliseringsapparat der fjerner uønskede salte og mineraler fra det kommunale vand. Som han sagde, er vandet og dets indhold af salte af afgørende betydning - hvis man har ambitioner om at brygge et så bredt sortiment af øltyper som hos Nørrebro Bryghus. Med anlægget har Anders nemlig sikret sig at han kan brygge alt fra de meget bløde bøhmiske pilsnere til de temmelig hårde pale ales brygget på burtoniseret vand (vand tilsat den rette blanding og koncentration af salte).

Ja... det skal nok blive pæntAnders planlægger at filtrere det meste af sit øl, fordi det nu er sådan han selv bedst kan li' det. Men der vil være ufiltrerede imellem. Bryggeriets udstyr er installeret af et lille amerikansk firma der har specialiseret sig i at bygge netop mikrobryggerier. Alting er i rustfrit stål og udstyret er højteknologisk. Vi kan ikke helt udtale os om hvordan det kommer til at se ud, da der stadig mangler at blive flyttet rundt med nogle ting. Men man kommer til at kunne se bryggeriet fra baren og restauranten igennem nogle store glasruder. Selve bryggeriet ligger i den ene ende af i et stort sammenhængende rum. Der er en enkelt etageadskillelse og nogle tilstødende lokaler og en kælder. Om end der stadig var en del byggerod, var det til at fornemme den skandinaviske stil med lyse farve, kvalitet og en gennemgående æstetik. Underetagen vil være dedikeret til 'øldrikkerne', mens man på overetag en kan nyde øl og mad. Køkkenet er imponerende stort og man må sige at under de arbejdsforhold skulle der være basis for at god og spændende mad. Vi håber at kunne nyde autentiske ølretter såsom Pivni sýr, Eisbein mit sauerkraut, Moules a la Poulettes, Nürnberger wurst med sauerkraut, Weisswurst med sennep, eller Kölner kaviar. Men det vil tiden vise. Kokken har i hvert fald ambitioner om at lave hjemmelavede pølser på stedet. Tak for besøget, vi glæder os!